Als je op zoek bent naar een manier om op te vallen op je cv of te laten zien dat je meer bent dan alleen je werkervaring, dan is vrijwilligerswerk een geweldige plek om te beginnen. In dit artikel definiëren we vrijwilligerservaring, bespreken we het belang ervan in een cv en geven we voorbeelden van hoe we deze effectief kunnen integreren.
Vrijwilligerservaring is al het werk dat vrijwillig en zonder betaling wordt gedaan om een persoon of organisatie buiten de familie te helpen. Dit kan traditioneel vrijwilligerswerk omvatten, zoals dienen in een gaarkeuken of vrijwilligerswerk bij een fondsenwervend evenement van een non-profitorganisatie, maar ook andere activiteiten zoals het coachen van een jeugdsportteam, het runnen van een gemeenschappelijke tuin of het deelnemen aan een strandopruiming.
Het belang van vrijwilligerservaring in een cv
Hoewel werkervaring belangrijk is, kan vrijwilligerservaring een potentiële werkgever laten zien dat je meer te bieden hebt dan alleen de vaardigheden die nodig zijn voor een specifieke baan. Het kan aantonen dat u gepassioneerd bent over een goed doel, over leiderschapskwaliteiten beschikt, een teamspeler bent en bereid bent het initiatief te nemen om dingen te laten gebeuren. Bovendien kan vrijwilligerswerk helpen gaten in uw werkgeschiedenis op te vullen of te laten zien dat u actief betrokken bent geweest bij uw gemeenschap in tijden van werkloosheid.
Soorten vrijwilligerservaring
Als het gaat om vrijwilligerswerk, zijn er meerdere manieren om betrokken te raken en uw tijd en vaardigheden bij te dragen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten vrijwilligerservaringen:
Vrijwilliger directe service
Vrijwilligerswerk in de directe dienstverlening omvat praktijkgericht werk dat rechtstreekse gevolgen heeft voor de mensen of het doel dat door de organisatie wordt gediend. Voorbeelden van vrijwilligerswerk in de directe dienstverlening zijn onder meer het serveren van maaltijden in een daklozenopvangcentrum, het geven van bijles aan studenten of het verzorgen van dieren in een opvangcentrum.
Door vrijwilligerswerk te doen in directe dienstverlenende functies kunt u de impact van uw werk uit de eerste hand zien en waardevolle vaardigheden opdoen in het werken met mensen of taken.
Vrijwilliger indirecte dienstverlening
Indirect vrijwilligerswerk heeft betrekking op taken die de organisatie ondersteunen bij het uitvoeren van haar missie, maar waarbij geen sprake is van directe interactie met de mensen of doelen die worden gediend. Voorbeelden van indirect vrijwilligerswerk zijn onder meer gegevensinvoer, mailings of evenementenplanning.
Indirecte dienstverlenende rollen zijn cruciaal voor de goede werking van een organisatie en stellen vrijwilligers in staat hun vaardigheden en tijd in te zetten op een manier die bij hun sterke punten past.
Virtuele vrijwilliger
Met virtueel vrijwilligerswerk kunnen individuen hun tijd en vaardigheden op afstand bijdragen, via online platforms of digitale platforms. Voorbeelden van virtueel vrijwilligerswerk zijn gegevensinvoer, beheer van sociale media of schrijven.
De mogelijkheden voor virtueel vrijwilligerswerk zijn de afgelopen jaren toegenomen als gevolg van technologische vooruitgang en stellen vrijwilligers in staat hun tijd en vaardigheden bij te dragen aan organisaties van waar dan ook ter wereld.
Vrijwillig leidinggeven
De leiderschapsrollen van vrijwilligers omvatten het aansturen van andere vrijwilligers en kunnen bestaan uit het toezicht houden op vrijwilligersprogramma’s, het organiseren van evenementen en het coördineren van de inspanningen tussen vrijwilligers en personeel.
De leiderschapsrollen van vrijwilligers zijn cruciaal voor het succesvolle management van vrijwilligers en vereisen sterke organisatorische en leiderschapsvaardigheden.
Bestuurslid
Bestuursleden zorgen voor leiderschap en bestuur voor de organisatie, waaronder het nemen van belangrijke beslissingen namens de organisatie, het beheren van de financiën en het aannemen van personeel.
Bestuurslid zijn vereist een aanzienlijke tijdsbesteding en leiderschapsvaardigheden, en is vaak een vrijwilligersrol op hoog niveau voor ervaren professionals.
Als u de verschillende soorten vrijwilligerservaringen begrijpt die beschikbaar zijn, kunt u inzicht krijgen in de beste manier om bij te dragen aan een organisatie, en kunt u ook uw vaardigheden en ervaringen aan potentiële werkgevers laten zien bij het opstellen van een cv.
Vrijwilligerservaring opnemen in je CV
Vrijwilligerservaring kan diepte toevoegen en uw inzet voor maatschappelijke betrokkenheid en sociale verantwoordelijkheid aantonen. Het opnemen van vrijwilligerservaring op je cv is een geweldige manier om je vaardigheden en interesses buiten betaald werk onder de aandacht te brengen.
Waar u vrijwilligerservaring op uw cv kunt plaatsen
Vrijwilligerservaring kan worden opgenomen in de sectie werkervaring of in een aparte sectie gewijd aan vrijwilligerswerk. Als het vrijwilligerswerk relevant is voor de functie waarop je solliciteert, kun je dit het beste vermelden in het onderdeel werkervaring. Als het vrijwilligerswerk echter niet direct verband houdt met de functie, kan het afzonderlijk worden vermeld in de rubriek Vrijwilligers.
Hoe u vrijwilligerservaring op uw cv kunt benadrukken
Het is essentieel om uw vrijwilligerservaring effectief onder de aandacht te brengen. Wanneer u uw vrijwilligerservaring presenteert, vermeld dan de naam van de organisatie of groep, de tijd dat u heeft gediend en de functie die u bekleedde. Gebruik opsommingstekens om de verantwoordelijkheden die u had en de prestaties die u tijdens uw vrijwilligerswerk hebt bereikt, te beschrijven. Wees beschrijvend en kwantificeer uw prestaties en koppel ze aan concrete resultaten.
Hoe u vrijwilligerservaring op uw cv kunt kwantificeren
Het kwantificeren van uw vrijwilligerservaring is van cruciaal belang. Het is niet voldoende om te vermelden dat u een bepaald aantal uren vrijwilligerswerk heeft gedaan of een specifieke functie heeft vervuld; u moet beschrijven hoe u hebt bijgedragen aan de voortgang of het succes van de organisatie. Als u bijvoorbeeld geld heeft ingezameld, geef dan aan hoeveel u heeft ingezameld, en als u leiding gaf aan een team, geef dan aan op hoeveel teamleden u toezicht hield.
Hier zijn enkele voorbeelden van het kwantificeren van vrijwilligerservaring:
Met een fondsenwervingscampagne van een maand werd $ 5.000 ingezameld voor een lokale voedselbank.
Begeleiden en trainen van een team van acht vrijwilligers, resulterend in een foutenreductie van 30% en een verhoogde efficiëntie.
Coördineerde en voerde 10 gemeenschapsevenementen uit, waarbij meer dan 200 vrijwilligers betrokken waren en meer dan 2.000 deelnemers werden bereikt.
Door uw vrijwilligerservaring te kwantificeren, levert u concreet bewijs van uw bijdrage en inzet, waardoor u een aantrekkelijkere kandidaat wordt voor potentiële werkgevers.
Het opnemen van vrijwilligerservaring in je cv kan waarde toevoegen en aantonen dat je over een breder scala aan vaardigheden en interesses beschikt. Het is belangrijk om uw vrijwilligerservaring effectief te presenteren door deze in de juiste sectie op te nemen, uw prestaties in opsommingstekens te beschrijven en uw impact te kwantificeren.
Voorbeelden van hoe u vrijwilligerservaring op uw cv kunt zetten
Vrijwilligerservaring is een uitstekende manier om uw vaardigheden te laten zien en uw inzet te tonen om iets terug te geven aan de gemeenschap. Het kan u ook helpen om op te vallen tussen andere kandidaten bij het solliciteren naar een baan. In dit gedeelte geven we voorbeelden van hoe u vrijwilligerservaring op uw cv kunt zetten, afgestemd op verschillende carrièrefasen.
Voorbeeld 1: Kandidaat op instapniveau
Als je net aan je carrière begint, heb je misschien niet veel werkervaring om op je cv te laten zien. U kunt uw vrijwilligerswerk echter onder de aandacht brengen om uw overdraagbare vaardigheden en passie voor het maken van een verschil te demonstreren.
Hier leest u hoe u vrijwilligerservaring op uw cv kunt zetten als kandidaat op instapniveau:
Voeg een vrijwilligersgedeelte toe: Maak een apart gedeelte op uw cv voor uw vrijwilligerservaring. Dit maakt het voor de wervingsmanager gemakkelijk om uw betrokkenheid bij de gemeenschap te zien.
Focus op overdraagbare vaardigheden: Benadruk de vaardigheden die je hebt ontwikkeld door vrijwilligerswerk en die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Als u bijvoorbeeld vrijwilligerswerk heeft gedaan bij een non-profitorganisatie, heeft u mogelijk vaardigheden verworven op het gebied van evenementenplanning, fondsenwerving of beheer van sociale media.
Kwantificeer uw impact: Gebruik cijfers en cijfers om de impact die u heeft gemaakt door uw vrijwilligerswerk te laten zien. Als u bijvoorbeeld een fondsenwervend evenement heeft georganiseerd, kunt u het totale ingezamelde bedrag of het aantal aanwezigen vermelden.
Voorbeeld:
Vrijwilligerservaring
- Vrijwilliger bij XYZ non-profit organisatie
- Organiseerde en voerde een succesvol fondsenwervend evenement uit dat meer dan $ 10.000 opbracht voor de organisatie
- Beheerde sociale media-accounts en verhoogde het aantal volgers met 30%
- Coördineerde de vrijwilligersinspanningen en rekruteerde 15 vrijwilligers voor verschillende evenementen
Voorbeeld 2: Professional uit het midden van de carrière
Als professional in het midden van je carrière heb je waarschijnlijk meer werkervaring om op je cv te laten zien. U kunt uw vrijwilligerswerk echter nog steeds gebruiken om uw leiderschapskwaliteiten en betrokkenheid bij de gemeenschap te demonstreren.
Hier leest u hoe u vrijwilligerservaring kunt opnemen in uw cv als professional in het midden van uw carrière:
Voeg een sectie voor gemeenschapsbetrokkenheid toe: Maak een aparte sectie op uw cv om uw betrokkenheid bij de gemeenschap onder de aandacht te brengen, inclusief vrijwilligerswerk, bestuurslidmaatschap of pro-bonoadvies.
Benadruk leiderschapsrollen: Benadruk alle leiderschapsrollen die u tijdens uw vrijwilligerswerk vervulde, zoals het dienen als bestuurslid, commissievoorzitter of teamleider.
Verbind de punten: leg uit hoe uw vrijwilligerservaring u heeft voorbereid op de baan waarvoor u solliciteert. Wees expliciet over de overdraagbare vaardigheden die je hebt ontwikkeld, zoals projectmanagement, communicatie of evenementenplanning. Vrijwilligerswerk kan talloze voordelen opleveren die verder gaan dan het helpen van anderen. Het is een bevredigende activiteit die individuen kan helpen een verscheidenheid aan vaardigheden te verwerven die op verschillende gebieden van hun leven kunnen worden gebruikt. Als het gaat om het toevoegen van vrijwilligerservaring aan je cv, is het essentieel om de vaardigheden die je door dergelijke ervaring hebt opgedaan te benadrukken. Hier zijn enkele vaardigheden die je kunt verwerven door vrijwilligerswerk:
Overdraagbare vaardigheden
Overdraagbare vaardigheden zijn die vaardigheden die kunnen worden toegepast op verschillende banen en omgevingen. Vrijwilligerswerk kan individuen helpen overdraagbare vaardigheden te ontwikkelen die in verschillende professionele en persoonlijke contexten kunnen worden gebruikt. Enkele voorbeelden van overdraagbare vaardigheden die je kunt verwerven door vrijwilligerswerk te doen zijn:
- Tijdmanagement: Vrijwilligerswerk vereist planning om ervoor te zorgen dat taken op tijd worden voltooid, ongeacht hoe druk uw agenda is.
- Communicatieve vaardigheden: Vrijwilligerswerk biedt mogelijkheden om met mensen met verschillende achtergronden en capaciteiten in contact te komen en samen te werken, waardoor uw communicatieve vaardigheden worden verbeterd.
- Aanpassingsvermogen: Bij vrijwilligerswerk is het van cruciaal belang dat je je kunt aanpassen aan verschillende situaties, zoals onverwachte veranderingen of uitdagingen.
- Leiderschapsvaardigheden: Afhankelijk van de vrijwilligersrol die u op zich neemt, krijgt u mogelijk de kans om groepsactiviteiten te leiden of mensen aan te sturen. Dergelijke ervaringen kunnen u helpen uw leiderschapsvaardigheden te versterken.
Niche-vaardigheden
Nichevaardigheden, ook wel specialistische vaardigheden genoemd, zijn relevant voor specifieke beroepen of bedrijfstakken. Vrijwilligerswerk kan individuen de kans bieden deze vaardigheden te ontwikkelen of voort te bouwen op bestaande vaardigheden op een bepaald gebied. Hier zijn enkele voorbeelden van nichevaardigheden die je kunt leren door vrijwilligerswerk:
- Evenementenplanning: Vrijwilligerswerk voor evenementen, zoals liefdadigheidsgala’s, kan mogelijkheden bieden om vaardigheden op het gebied van evenementenplanning te leren en te ontwikkelen, zoals het beheren van budgetten, plannen en coördineren met leveranciers.
- Vaardigheden op het gebied van fondsenwerving: Vrijwilligers in non-profitorganisaties kunnen vaardigheden verwerven op het gebied van fondsenwerving, zoals het zoeken naar donoren, het opstellen van fondsenwervende doelen en strategieën en het beheren van donordatabases.
- Managementvaardigheden voor non-profitorganisaties: Vrijwilligerswerk in non-profitorganisaties kan waardevolle blootstelling bieden aan non-profitmanagement, inclusief vrijwilligersbeheer, programmaontwikkeling en organisatorische activiteiten.
Zachte vaardigheden
Zachte vaardigheden, ook wel interpersoonlijke of emotionele intelligentievaardigheden genoemd, zijn noodzakelijke sociale en emotionele competenties die individuen kunnen helpen effectief met anderen om te gaan. Vrijwilligerswerk kan zachte vaardigheden verbeteren en ontwikkelen, waaronder:
- Empathie: Vrijwilligerswerk kan individuen helpen empathie en een dieper begrip op te bouwen van de worstelingen en uitdagingen waarmee anderen worden geconfronteerd, wat hun vermogen om met anderen om te gaan en met anderen te communiceren kan vergroten.
- Teamwerk: Vrijwilligerswerk impliceert vaak werken in teams, wat kan helpen bij het ontwikkelen van samenwerkingsvaardigheden.
- Conflictoplossing: Vrijwilligerswerk kan mogelijkheden bieden om vaardigheden op het gebied van conflictoplossing en probleemoplossing te leren door meningsverschillen te verspreiden en oplossingen te vinden die voor iedereen werken.
- Geduld: Vrijwilligerswerk kan helpen geduld te cultiveren, vooral als je werkt met mensen met verschillende achtergronden en met verschillende capaciteiten of behoeften.
Vrijwilligerswerk is een verrijkende activiteit die enorme mogelijkheden biedt om diverse vaardigheden te ontwikkelen die zowel persoonlijke als professionele groei kunnen stimuleren.
Voordelen van vrijwilligerservaring op uw CV
Vrijwilligerswerk is niet alleen een onbaatzuchtige daad van iets teruggeven aan de gemeenschap, maar het kan ook je CV verbeteren en je kansen vergroten om aangenomen te worden. Hier zijn enkele voordelen van het opnemen van vrijwilligerswerk op je cv:
Verhoogde inzetbaarheid
Vrijwilligerswerk toont uw toewijding en toewijding aan een goed doel, wat zich vertaalt in een positieve arbeidsethos. Werkgevers waarderen mensen die betrouwbaar en gepassioneerd zijn in wat ze doen. Vrijwilligerswerk biedt ook de mogelijkheid om te netwerken met professionals in uw branche of interessegebied, wat kan leiden tot potentiële vacatures of verwijzingen.
Toont passie
In veel gevallen is vrijwilligerswerk een weerspiegeling van je persoonlijke interesses, waarden en passies. Wanneer u het op uw cv opneemt, laat het potentiële werkgevers zien dat u meer bent dan alleen een reeks vaardigheden en werkervaringen. Je bent een veelzijdig persoon die geïnteresseerd is in zaken buiten de werkvloer. Jouw vrijwilligerservaring kan ook gespreksonderwerpen opleveren tijdens sollicitatiegesprekken, waardoor je jouw persoonlijkheid en karaktereigenschappen kunt laten zien.
Benadrukt overdraagbare vaardigheden
Vrijwilligerswerk vereist vaak dat je met anderen samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel, effectief communiceert, je tijd beheert en initiatief neemt. Dit zijn waardevolle overdraagbare vaardigheden die op elke baan of branche kunnen worden toegepast. Wanneer u uw vrijwilligerservaring op uw cv vermeldt, laat u werkgevers zien dat u over deze vaardigheden beschikt en dat u in een teamgerichte omgeving kunt werken.
Vrijwilligerswerk kan veel voordelen bieden als het op je cv staat. Het laat niet alleen een grotere inzetbaarheid zien, het getuigt ook van passie en benadrukt overdraagbare vaardigheden. Wanneer werkgevers zien dat u zich vrijwillig heeft aangemeld, kunnen zij u als een meer veelzijdige en wenselijke kandidaat beschouwen. Schroom dus niet om jouw vrijwilligerservaring op je cv te zetten – het kan de sleutel zijn tot het binnenhalen van jouw droombaan!
Veelgestelde vragen over vrijwilligerservaring op een cv
Vrijwilligerservaring kan een aanzienlijk verschil maken in je CV, vooral als je beperkte professionele ervaring hebt. Het kan echter een uitdaging zijn om te weten hoe u dit moet opnemen. Hier volgen enkele veelgestelde vragen over vrijwilligerservaring op een cv en hoe u er het beste uit kunt halen.
Hoe kan ik vrijwilligerservaring opnemen in een cv met beperkte professionele ervaring?
Als u aan het begin van uw carrière staat of van vakgebied verandert, kan het laten zien van uw vrijwilligerservaring u helpen op te vallen. Je kunt een sectie met de naam ‘Vrijwilligerservaring’ of ‘Gemeenschapsbetrokkenheid’ aan je cv toevoegen en je vrijwilligerswerk vermelden. Een andere optie is om het te integreren in je werkervaringssectie door de overdraagbare vaardigheden te benadrukken die je hebt opgedaan tijdens je vrijwilligerservaring en die aansluiten bij de baan waarvoor je solliciteert.
Wanneer u uw vrijwilligerservaring vermeldt, zorg er dan voor dat u de naam van de organisatie, uw rol, data en een korte beschrijving van uw verantwoordelijkheden en prestaties vermeldt. Benadruk de vaardigheden en prestaties die van toepassing kunnen zijn op de baan waarop u solliciteert. Kwantificeer uw prestaties en geef tastbare voorbeelden.
Moet je de vrijwilligerservaring chronologisch vermelden of chronologisch omkeren?
Het chronologisch opsommen van je vrijwilligerservaring betekent dat je ze opsomt in de volgorde waarin je hebt deelgenomen, te beginnen bij de meest recent voltooide vrijwilligersactiviteit. Omgekeerde chronologische volgorde betekent daarentegen dat u uw vrijwilligerswerk opsomt, beginnend bij uw vroegste ervaring en eindigend met uw laatste.
De beste manier om uw vrijwilligerservaring te vermelden, hangt af van hoe relevant deze is voor de baan waarop u solliciteert. Als uw vrijwilligerservaring recenter is en overeenkomt met de functie-eisen, noteer deze dan in omgekeerde chronologische volgorde. Als uw vrijwilligerswerk echter enkele jaren geleden heeft plaatsgevonden en uw werkervaring relevanter is, noteer dit dan chronologisch.
Moet vrijwilligerservaring relevant zijn voor de baan waarop u solliciteert?
Hoewel het het beste is om je te concentreren op ervaringen die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert, hoeft vrijwilligerservaring niet altijd direct relevant te zijn. Vrijwilligerservaring kan verschillende zachte vaardigheden aantonen, zoals teamwerk, leiderschap en communicatie, die waardevol kunnen zijn in verschillende sectoren.
Als uw vrijwilligerservaring echter niet direct relevant is, is het essentieel om de overdraagbare vaardigheden te benadrukken en hoe deze verband houden met de baan waarvoor u solliciteert. Door dit te doen, kunt u laten zien hoe uw vrijwilligerservaring zich kan vertalen in waardevolle vaardigheden voor de functie.
Vrijwilligerservaring kan uw CV verbeteren, zelfs met beperkte professionele ervaring. Zorg ervoor dat u het op een duidelijke en beknopte manier opneemt, waarbij uw prestaties en overdraagbare vaardigheden worden benadrukt. Door dit te doen, kunt u uw betrokkenheid bij uw gemeenschap aantonen en de vaardigheden onder de aandacht brengen die u voor elke werkgever tot een waardevolle aanwinst maken.
Veelvoorkomende fouten die u moet vermijden wanneer u vrijwilligerservaring opneemt in uw cv
Als het gaat om het opnemen van vrijwilligerservaring op je cv, zijn er een paar veelgemaakte fouten die je wilt vermijden:
Vrijwilligerservaring te lang maken : Hoewel het belangrijk is om uw vrijwilligerservaring op uw cv te laten zien, is het ook belangrijk om te onthouden dat rekruteringsmanagers vaak maar weinig tijd hebben om cv’s te beoordelen. Zorg er daarom voor dat je jouw vrijwilligerservaring bondig samenvat.
Alleen focussen op taken en verantwoordelijkheden : Wanneer je je vrijwilligerservaring opsomt, kun je gemakkelijk verstrikt raken in het opsommen van al je taken en verantwoordelijkheden. Het is echter belangrijk om ook de impact die je hebt gemaakt tijdens je vrijwilligerswerk te benadrukken. Gebruik specifieke voorbeelden om te laten zien hoe jouw vrijwilligerswerk een verschil heeft gemaakt.
De impact niet uitleggen : uw vrijwilligerservaring kan een krachtige troef zijn als het gaat om opvallen bij potentiële werkgevers. Als u echter niet uitlegt welke impact u heeft gehad tijdens uw vrijwilligerswerk, kan het voor wervingsmanagers moeilijk zijn om de waarde die u met zich meebrengt te begrijpen.
Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kun je ervoor zorgen dat jouw vrijwilligerservaring in het best mogelijke licht wordt gepresenteerd en een sterke indruk maakt op potentiële werkgevers.
Manieren om vrijwilligerservaring buiten je cv te laten zien
Op de huidige arbeidsmarkt is het simpelweg vermelden van uw eerdere werkervaringen wellicht niet voldoende om de aandacht van de recruiter te trekken. Werkgevers zijn op zoek naar kandidaten met kwaliteiten als leiderschap, teamwerk, probleemoplossing en toewijding. En wat is een betere manier om die kwaliteiten te demonstreren dan door jouw vrijwilligerservaring?
Sommige mensen kunnen het echter een uitdaging vinden om hun vrijwilligerswerk op hun cv vast te leggen. Gelukkig zijn er verschillende digitale platforms die je kunt gebruiken om je vrijwilligerservaring buiten je cv te laten zien. Hier zijn drie manieren waarop u dit kunt doen:
LinkedIn is een krachtig hulpmiddel voor professioneel netwerken en kan u helpen een sterke online aanwezigheid te creëren. Gebruik LinkedIn om uw vrijwilligerservaring onder de aandacht te brengen door deze aan uw profiel toe te voegen. Dit maakt het voor wervingsmanagers gemakkelijker om uw betrokkenheid en toewijding aan uw gemeenschap te zien. Bovendien kunt u lid worden van groepen die verband houden met uw goede doelen, wat zal leiden tot nieuwe verbindingen en potentiële carrièremogelijkheden.
Persoonlijke website
Het hebben van een persoonlijke website waarop uw vrijwilligerswerk onder de aandacht wordt gebracht, kan u een voorsprong geven bij het zoeken naar een baan. Gebruik uw website als platform om uw verhaal te vertellen, foto’s van uw vrijwilligerswerkervaring te laten zien en de impact uit te leggen die u in uw gemeenschap heeft gemaakt. Uw site laat niet alleen uw toewijding zien om bij te dragen aan de samenleving, maar geeft de interviewer ook een uniek inzicht in wie u bent als persoon.
Voorblad
Terwijl je CV jouw ticket is om een voet tussen de deur te krijgen, is je sollicitatiebrief de plek waar je echt licht kunt werpen op je vrijwilligerservaring. Gebruik uw sollicitatiebrief om een verhaal te vertellen over uw ervaringen, welke invloed deze op u hebben gehad en hoe deze passen bij de functie waarop u solliciteert. In uw sollicitatiebrief kunt u ook van de gelegenheid gebruik maken om uw passie voor het goede doel te laten zien en hoe deze aansluit bij de missie van de organisatie.
Vrijwilligerswerk kan een indicatie zijn van uw bereidheid om tot het uiterste te gaan om een verschil te maken in uw gemeenschap. Het gebruik van digitale mediaplatforms zoals LinkedIn, uw persoonlijke website en uw sollicitatiebrief zijn geweldige manieren om u te helpen opvallen en uw kwalificaties als kandidaat te demonstreren. Door uw vrijwilligerservaring onder de aandacht te brengen, wordt niet alleen uw karakter gedemonstreerd, maar onderscheidt u zich ook van anderen op een competitieve arbeidsmarkt.
Aanvullende tips om uw vrijwilligerservaring op te nemen in uw zoektocht naar een baan
Als u uw vrijwilligerservaring wilt benutten bij uw zoektocht naar een baan, zijn er een paar extra stappen die u kunt nemen naast het simpelweg vermelden ervan op uw cv. Hier zijn enkele tips om het meeste uit uw vrijwilligerswerk te halen:
Netwerk met collega-vrijwilligers
Een van de beste manieren om uw vrijwilligerservaring voor u te laten werken bij uw zoektocht naar een baan, is door te netwerken met andere vrijwilligers. Veel van uw collega-vrijwilligers zijn mogelijk professionals in uw branche of kennen mensen die dat zijn. Door relaties met hen op te bouwen, kunt u uw professionele netwerk uitbreiden en mogelijk vacatures vinden.
Om effectief te kunnen netwerken, moet u vrijwilligersevenementen en -functies bijwonen en moeite doen om contact te maken met andere vrijwilligers. Wissel contactgegevens uit en neem na het evenement contact met hen op via e-mail of LinkedIn. Wees duidelijk over wat u zoekt en hoe uw vrijwilligerservaring verband houdt met uw zoektocht naar een baan.
Vermeld vrijwilligerservaring tijdens uw sollicitatiegesprek
Wanneer u solliciteert voor een baan, zorg er dan voor dat u uw vrijwilligerservaring vermeldt. In plaats van het alleen maar op je cv te zetten, kun je het beter in detail beschrijven en uitleggen hoe het je heeft geholpen vaardigheden te ontwikkelen die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Als u bijvoorbeeld vrijwilligerswerk heeft gedaan bij een non-profitorganisatie en hebt geholpen bij het organiseren van fondsenwervende evenementen, kunt u beschrijven hoe die ervaring uw vaardigheden op het gebied van projectmanagement en evenementenplanning heeft ontwikkeld.
Zorg ervoor dat je je vrijwilligerservaring koppelt aan de baan waarvoor je solliciteert. Dit zal de interviewer laten zien dat u de vaardigheden begrijpt die nodig zijn voor de functie en dat u actief op zoek bent naar manieren om deze te ontwikkelen.
Follow-up en vermeld uw vrijwilligerservaring
Nadat het interview voorbij is, zorg ervoor dat u een bedankbriefje achterlaat. In deze notitie kunt u uw belangstelling voor de functie herhalen en nogmaals kort uw vrijwilligerservaring vermelden. Dit zorgt ervoor dat uw vrijwilligerswerk top-of-mind blijft bij de interviewer en laat zien dat u serieus bent over het opnemen ervan in uw zoektocht naar een baan.
Als u niet voor de baan wordt geselecteerd, kunt u het gesprek toch gaande houden door uw vrijwilligerservaring te vermelden in uw vervolgmail. Bedank de interviewer voor zijn tijd en aandacht, en herhaal uw interesse in het bedrijf. Vermeld dat u graag contact wilt houden en op de hoogte wilt blijven van de inspanningen van de organisatie in de gemeenschap. Door dit te doen, onderhoudt u een positieve relatie met het bedrijf en opent u mogelijk deuren voor toekomstige vacatures.
Het opnemen van uw vrijwilligerservaring in uw zoektocht naar een baan kan een krachtige manier zijn om uw vaardigheden te demonstreren en u te onderscheiden van andere kandidaten. Door te netwerken met collega-vrijwilligers, uw ervaring te vermelden tijdens uw sollicitatiegesprek en daarna op te volgen, kunt u van uw vrijwilligerswerk een integraal onderdeel maken van uw zoekstrategie voor werk.